Demokrat Zafer

700 yıllık dağ köyünden maden tepkisi!

Bursa’nın Keles ilçesine bağlı 700 yıllık Sorgun Köyünde içme suyu havzalarının üzerine mermer ocağı kurulmak isteniyor. Projeye karşı çıkan köylülere İYİ Parti Grup Başkanı ve Bursa Milletvekili İsmail Tatlıoğlu’ndan destek geldi.

İYİ Parti Grup Başkanı ve Bursa Milletvekili İsmail Tatlıoğlu, mermer ocağı projesiyle gündemde olan Bursa’nın Keles ilçesine bağlı 700 yıllık Sorgun Köyünü ziyaret etti.

Keles İlçe Başkanı İzzet Kaya ve parti yöneticileri ile birlikte mermer ocağı istemeyen yöre halkının sesine kulak veren Tatlıoğlu, “Mermer ocağının hayata geçmesiyle sadece Sorgun Köyü değil, Kocakovacık, Düvenli, Boğazova yaylalar ıda etkilenecek” dedi.

‘ANKARA’DAN KUMANDA EDİLEN PROJELERLE YAŞAM KALİTESİNİN BOZULMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ’

Köy meydanında muhtar Necati Ekşi ile birlikte köylüler ile görüşen İYİ Partili Tatlıoğlu “Sorgunlular sağlıklı bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevre sağlığını korumak ve çevrenin kirlenmesini önlemek, devletin kurumlarının ve vatandaşların görevidir. Çevre miras değil, gelecek nesillere devredilecek emanettir. Ankara’dan kumanda edilen projelerle, bu insanların yaşam düzenlerini bozmalarına, köyümüzün düzeninin bozulmasına izin vermeyeceğiz” dedi.

PROJE ÖMRÜ 343 YIL

Sorgun Köyü’nde yaşayanların tarihi Karakeçili Yörüklerine dayanıyor. Sorgun Köyü sütüyle, peyniriyle, geleneksel bebekleriyle ünlü bir köy.

Köyün mandırasında Kocakovacık, Düvenli ve Sorgun Köyü’nün sütleri işlenerek “Sorgun peyniri” elde ediliyor. Ayrıca yılda 400 ton kiraz ihracatı yapılıyor.

Köy Muhtarı Necati Ekşi, köye şirketlerin girmesini hatta belediye tarafından arsaların satın alınmasını bile istemiyor. İki yıl önce Boğazova denilen yere Rüzgar Enerji Santralleri yapılmış. Köylüler, ormanlık alanda kesim olmayacağı, pervanelerin boş tepelere konulacağı için itiraz etmemiş. Fakat bölgede sondaj çalışmaları yapan madencilik şirketleri, bölgede mermer olduğunu keşfetmiş.

‘KÖYLÜLERİN YÜZDE 99’U İSTEMİYOR’

Sorgun Köyü Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Muharrem Ulutaş, “Köyün her tarafına mermer ocağı yapmak istiyorlar. Toz olmayacağını söylüyorlar. Çocuğa söylesen, o bile inanmaz. Köylüyü kandırma operasyonu var şu an. ‘Bunlar büyük adam. Biz bunlarla baş edemeyiz’ deniyor köylüye. Köylülerin yüzde 99’u istemiyor.” dedi.

20 BİN AĞAÇ KESİLECEK

Ulutaş, sulama göletine karşı verdikleri mücadeleyi de şöyle anlattı:

“Bundan yaklaşık beş yıl önce tapu kadastro köye geldiğinde, çoğu kişi kirazlarını kestiği için hapis yattı. Şu an hektarlarca ormanlık alanı yok etmek istiyorlar. Dört yıldan beri komşu köydeki ormanın içine yaptırmak istediği sulama göletine karşı mücadele veriyorum. Köyün sulama göletine ihtiyacı yok ama 20 bin ağaç kesilecek, Devlet Su İşleri ‘kessinler’ diyor. Bir ağaç kesildi diye hapis yatıran devlet, orman gidiyor, ‘kessinler’ diyor. Gerekirse Devlet Su İşleri’ni de mahkemeye vereceğiz. Kocayayla’ya yaptılar, Osmanlı mirasını mahvettiler. Sata sata hiçbir şeyimiz kalmadı.”

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ