Demokrat Zafer

Pandemide beslenme önerileri

Bursa Tabip Odası (BTO) Sağlık Gündemi Podcasti’nin bu bölümünün konuğu Diyetisyen Gözdem Başarır İphar oldu. Sinem Kadırı’nın sorularını yanıtlayan Gözdem Başarır İphar, Covid-19 pandemisi döneminde değişen beslenme alışkanlıkları, hızla kilo alımı sonrası yapılan yanlışlar, doğru ve dengeli diyet programları hakkında bilgiler paylaştı. Ayrıca Gözdem Başarır İphar, aşı uygulamalarının yoğunlaştığı dönemde aşı sonrası beslenmede dikkat edilmesi gereken ayrıntılara da dikkat çekti.

Sinem Kadırı, pandeminin ilk döneminin kilo kontrolü zor bir dönem olduğuna değinirken, Gözdem Başarır, dikkat edilmesi gereken noktaları açıkladı: “Dışarıda yemek yemeğe alışık olan kişiler, ekmek, pide, lahmacun gibi şeyleri yapmayı öğrendiler. İnsanlar ilk kez pandemiyle karşı karşıya gelirken ne yiyeceklerini bilemez durumdaydı. Bu süreçte elbette kilo da aldık. Hareketsiz kaldık.” İlk 6 aydaki beslenme tercihlerinin kişilerin bağışıklığı için çok iyi sonuçlar vermediğini belirten Başarır, “Çünkü oradaki besin seçimleri daha fazla yüksek enerji ve karbonhidrat içeren gıdalar oldu. Bağışıklık sistemi için esas gerekli olan gıdalar ikinci planda kaldı. Antioksidanlar, sebze meyve tüketimi geride kaldı. Biraz kıtlık bilinci oldu insanlarda. Hiçbir besin bir daha bulunamayacakmış gibi oldu. Dolayısıyla stok yapmaya başladılar” ifadelerini kullandı.

BİLİNÇLENMEYE BAŞLADIK AMA…

İnsan vücudunun hastalıklarla savaşmak için kullandığı pek çok eleman kilo artışıyla görevlerini yapmakta zorlandığını sözlerine ekleyen İphar, insanların bilinçlenmeye başladığı ancak burada ikinci bir hataya düştüklerini belirtti. Diyetisyen İphar, “Bu sefer de öğünü azaltmak, bazı besinlerini hayatlarından çıkarmak gibi bir yol izlediler. Sadece salatayla beslenmek, bazı besinlerini hiç tüketmemek gibi… Bu durumda da toplam enerji alımımız düşerken besin öğesi alımımızı azalıyor. Hem kilo alma sürecinde hem de kilo verme sürecinde bağışıklığı kötü etkileyen uygulamalarda bulunduk” dedi.

SİRKADİYEN RİTMİ BOZULDU

COVID-19 ile beraber insanların uyku düzeninin de bozulduğunu hatırlatan Gözdem Başarır İphar, evde daha fazla vakit geçirmenin uykuya da yansıdığını söyledi. Sirkadiyen ritimin çok önemli olduğunu vurgulayan İphar, bu kavramı şöyle açıkladı: “Sirkadiyen ritim bizim vücudumuzun dış dünyaya, çevreye uyumlu olarak yaşamasını, ritmini anlatan bir tabir. İnsanların uyku düzenini bozulması da bağışıklık için olumsuz bir etken oldu.”

PROTEİN ALIMI ÇOK ÖNEMLİ

İçinde bulunduğumuz dönemde insanların nelere dikkat etmesi gerektiğini de açıklayan Gözdem Başarır İphar, proteinlerin çok önemli olduğunu söyledi. Bu protein kaynaklarının başında et ürünlerini geldiğini belirten Başarır, bitkisel protein kaynaklarının da olduğunu ancak insan vücudu için en yararlı protein türünün et kaynaklı olduğunun altını çizdi. “Toplum olarak protein alımına dikkat ederken ucunu kaçırıyoruz. Fazla miktarda protein alımı aynı zamanda fazla miktarda yağ alımı anlamına geliyor. Kalp damar sağlığını olumsuz etkiliyor. Dolayısıyla bu tüketimi sınırlandırmalıyız. Haftada 2 defa kırmızı et, tavuk veya balık eti tüketiyorsak bu yeterli miktarda protein aldığımız gösteriyor” ifadelerini kullanan İphar, etli, kıymalı sebze yemeklerinin de protein alımında önemli olduğunu söyledi.

SIVI TÜKETİMİNE DİKKAT!

Sıvı tüketiminin pandemi dönemindeki öneminden de söz eden Diyetisyen Gözdem Başarır İphar, “Ortalama günde 1,5-2 litre su tüketmemiz gerekiyor. Daha fazla olabilir fakat kış aylarında bu seviyede kalması normal buluyoruz. Taze sıkılmış meyve suları tüketildi bu dönemde yüksek miktarda. Sıvı tüketimi olarak değerlendirilebilir ama bu içecekler karbonhidrat içeriyor. Bu nedenle ilk tercihimiz mutlaka su olmalı. Bu herkesin zihninde kalsın istediğim bir konu” diye konuştu.

SICAKLARDA BESLENME NASIL OLMALI?

Sinem Kadırı’nın aşırı sıcak havalarda beslenme konusundaki sorusunu yanıtlayan İphar, sıcaklarla beraber kişilerin enerji alımının düştüğünü belirterek, “İnsanların canı hiçbir şey istemiyor. Gün içerisinde gereken besin alımını insanlar sağlayamayabiliyor. Karpuz tüketimi arttı bu dönemde. Meyvenin yanında bu beslenmeyi yoğurt ve sütle desteklemek çok iyi bir yöntem olur. Hafif ama besleyici değeri olan çiğ kuruyemiş tüketimi de besleyici bir faktör olur. Bunun haricinde sıcakla beraber su tüketimi çok önemli. Su en önemli kaynaklardan biri, su kaybını giderken için bol miktarda su içmek en önemli çözüm” ifadelerini kullandı.
Bursa Tabip Odası “Sağlık Gündemi” podcastlerini Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts, Spreaker, Deezer gibi podcast platformlarının yanı sıra, www.bto.org.tr adresinden de takip edebilir, dinleyebilirsiniz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ