Demokrat Zafer

Osmangazi ve Yıldırım’da ciddi risk…Bursa’da eğitimi bekleyen büyük tehlike!

Eğitimin başlamasına sayılı günler kala okullardaki durum pek de iç açıcı değil. Tam zamanlı eğitimde, sosyal mesafenin mevcut derslik ve öğrenci sayısıyla sağlanmasının imkansız olduğunu belirten eğitimciler, hazırlıkların bir an önce tamamlanması gerektiğini söyledi.

Derya Demir PINAR   olay.com.tr

Koronavirüsün en fazla etkilediği alanlardan biri eğitim-öğretim olurken, okullar da yeni dönem için gün sayıyor. 6 Eylül’de okulların yeni eğitim öğretim dönemine başlaması beklenirken, pandemiye rağmen hazırlık yapılmaması eğitim sendikalarının tepkisine neden oldu.

Tatil dönüşüyle birlikte eylül ayından itibaren vakaların tırmanışa geçeceği konusunda uzmanlardan ardı ardına uyarılar gelirken, velileri de ‘sınıflarda sosyal mesafe’ telaşı sardı. Bursa’daki mevcut okul ve derslik sayısı ile önlem almanın imkansız olduğunu dile getiren Eğitim-İş Şube Başkanı Yeliz Toy, bu yetersizliklere karşın herhangi bir hazırlık yapılmadığını kaydetti.

Bursa’nın şu anda 2 bin dersliğe ihtiyacı olduğunun altını çizen Toy, “Ancak sosyal mesafelerin ayarlandığı sınıflar olacaksa bu ilave 4 bin derslik demek. Yeni okulu bırakın ne yazık ki yıkılan binalarımızın yerine çivi dahi çakılmadı. Sadece 37 okul güçlendirildi. Ne yazık ki bu şartlarda okullarda önlem alınamaz. Bununla birlikte tekli eğitim de hayal oldu” diye konuştu.

Eğitim-İş Şube Başkanı Yeliz Toy

MEVCUTLAR 50’Yİ BULDU

Okullarda herhangi bir hazırlığın başlamadığını kaydeden Yeliz Toy, derslik yetersizliği nedeniyle sınıf mevcutlarında ciddi artış yaşandığını söyledi. Toy, “Özellikle Osmangazi ve Yıldırım’da 40’ın üzerine çıkan hatta 50’yi bulan sınıf mevcutları var. Virüsün hava yoluyla bulaştığını göz önüne alırsak bu ciddi bir risk. Okullara ödenek aktarılmadığı için temizliğe yardımcı olacak personel atanmadı, ihtiyaçlar giderilmiyor. Öğretmen ataması beklenenin çok altında. Fiziki hazırlığın yanında telafi eğitimi, öğrenci psikolojisi gibi önemler de alınmadı. Veliler, çocuklarını okula gönderme konusunda endişeli, çünkü alınan önlemlerle güvenmiyorlar. ‘Okullar yeniden kapanır mı?’ endişesi de had safhada” ifadelerini kullandı.

OKULDAN KOPUŞLAR ARTTI

Uzaktan eğitimle birlikte okul terklerinin de arttığının altını çizen Yeliz Toy, “Asıl tablo eğitimin başlamasıyla ortaya çıkacak. 1.5 yıldır uzaktan eğitim alan öğrencilerin ciddi anlamda okullardan soğuduğunu gözlemledik. Öğrenciler okuldan koptular ancak onları teşvik edecek herhangi bir çalışma yapılmadı. Bu ciddi bir sorun. Umarım endişelendiğimiz oranda okul terki gerçekleşmez. Kayıplar büyük olacak, tablo iyimser görünmüyor” şeklinde konuştu.

Türk Eğitim Sen 2 No’lu Şube Başkanı Fatih Gümüş

YOL HARİTAMIZ YOK

Bakanlık tarafından henüz bir yol haritasının belirlenmediğini vurgulayan Türk Eğitim Sen 2 No’lu Şube Başkanı Fatih Gümüş de, “Gönderilen tek yazı ‘maske otomatlarının’ okullara yerleştirilmesi oldu. Yani bakanlık sadece maske otomatlarıyla okullarda pandeminin önleneceğini düşünüyor. Kısa bir süre sonra okullar açılacak ancak ne bir yol haritası var ne de hazırlık. Henüz İŞKUR’la da temizlik personeli için anlaşma yapılmadı. Geçen yıl okullarda sosyal mesafe ve temizlik konusu tartışılırken şu an unutuldu. Seyreltilmiş eğitimde buna önem veren Milli Eğitim Bakanlığı, tam zamanlı eğitimde sosyal mesafeyi rafa kaldırdı. Yıkılan okulların yapılmaması nedeniyle derslik ihtiyacı daha da derinleşti. Bu şartlarda tekli eğitim hedefi de hayal oldu. Geçen yıl seyretilmiş eğitimde sınıfların yarısı haftada 2 gün okula gelmesine rağmen sosyal mesafenin sağlanamadığı Bursa’da, tam zamanlı eğitimde hiç sağlanamaz. Bu yıl eğitim çok zor geçecek” dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ