Demokrat Zafer

Bursa’da binlerce kişiyi ilgilendiren karar!

Olay Gazetesi Yazarı Mustafa Özdal, Bursa Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nden geçen kritik kararı bugünkü köşesine taşıdı…

Özdal, yazısında şu ifadeleri kullandı:

Mudanyalı vatandaşların, plan iptallerinden kaynaklı mağduriyetine değindiğim yazılarımı hatırlıyorsunuzdur.

Ancak yine de eski yazılarımdan kısa bir hatırlatma yapayım.

“Sınırları Mudanya’ya bağlı Çağrışan-Göynüklü bölgesindeki yapılaşma uzun yıllara dayanıyor. 1993 yılında eski adı Bayındırlık ve İskan olan bakanlık, bir plan şeması hazırladı.Bu plana uygun olarak bölgede yapılaşmalar oldu. Bursa Büyükşehir Belediyesi 2001 yılında, bakanlığın planlarını dikkate alarak, burada yeni bir imar planı hazırladı. Yıl 2020. Büyükşehir Belediyesi’nin planları tam 7 kez, itiraz üzerine mahkeme tarafından iptal edildi. Mahkeme 7 kez iptal etti, belediye 7 kez plan yaptı.

Tabii bu arada bölgede 1993’ten bu yana yapılaşma sürdü. Mülk sahipleri, idarenin çıkardığı planlara göre inşa ettikleri yapıların ruhsatlarını yine idareden aldı. Ancak planlar iptal olduğu için ruhsatları yenilenemeyen yüzlerce mülk sahibi mağdur oldu. Büyükşehir Belediyesi, bir kez daha mahkemeden dönmemesi için 8. kez hazırladığı plan için İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden görüş istedi. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü de konuyu Tarım ve Orman Bakanlığı’na sordu. Tarım ve Orman Bakanlığı görüşünü Büyükşehir Belediyesi’ne sundu. Bakanlığın görüş yazısında, Büyükşehir Belediyesi’nin hazırladığı plan kısmen kabul ediliyor. Yani Toprak Koruma Kanunu’na aykırı olmadığı görüşü söz konusu. Ancak planın bazı notlarında Zeytin Yasası ile ilgili sakıncalar dile getiriliyor. Büyükşehir Belediyesi ise Tarım ve Orman Bakanlığı’nın görüşünü hukukçulara inceletiyor. Yani yeni planın bir kez daha yargıdan dönmemesi için ince eleyip, sık dokuyorlar. Büyükşehir Belediyesi yetkilileriyle görüştüm. Yeni planın haziran, temmuz gibi hazır olacağını söylediler.”

İşte o plan önceki gün Büyükşehir Meclisi’nin gündemine geldi.

Ve plan, muhalefet ile iktidar partisi meclis üyelerinin  oybirliğiyle kabul edildi.

Plan, Büyükşehir Meclisi’nden geçti ancak iş tam olarak bitmiş değil.

Nitekim Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehiricilik Dairesi Başkanlığı’nın hazırladığı  1/ 5000’lik Nazım İmar Planı kabul edildi.

Sırada 1/1000’lik plan var.

Yani top artık Mudanya Belediyesi’nde.

Mudanya Belediyesi 1/1000’lik  Uygulama İmar Planı hazırlayacak.

Eğer 1 yıl içinde hazırlamazsa Büyükşehir Belediyesi kendi planını uygulayacak.

Gelelim planın detaylarına.

Plan, Çağrışan ve Göynüklü Mahallesi’nde yaşayan ve mülkü bulunan yaklaşık 5 bin 500 kişiyi ilgilendiriyor.

Bu iki mahalledeki konutlar, eğitim ve ticari alanlar, plan kapsamına giriyor.

Planın etkilediği alanın büyüklüğü ise 650 hektar.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ